Kodak Gold 200
Publisert 13. mai 2025
Med Gold 200 i kameraet er du klar for å fange sommerens “kodakmoments”
Generasjoner av hobbyfotografer har gjennom mer enn 80 år dokumentert sine liv og omgivelser med Kodak fargefilm. Milliarder av negativer har blitt til siden starten på eventyret i 1942. I alle disse små bilderutene finnes hverdagslige og spektakulære øyeblikk side om side – gjenskapt med den karakteristiske fargepaletten fra det amerikanske selskapet Eastman Kodak. Hvis vi skulle tråle gjennom denne uendelige mengden av fotografiske avtrykk, ville vi mest sannsynlig komme frem til at ferieminnene har vært noe av det viktigste å fange på filmrullene.
Tekst og bilder: Bjørn Joachimsen
Det er definitivt noe særpreget med Kodak sine negative fargefilmer. Kanskje litt vanskelig å beskrive objektivt, men bildene får gjerne en varm og deilig glød, ulikt fargefilmer fra andre produsenter.
I likhet med foregående generasjoner av hobbyfotografer, står også mange i dag overfor spørsmålet: Hvilken film skal jeg velge til å ta vare på sommerferiens minner? For meg er svaret ganske klart: Kodak Gold 200. Denne filmen kom på markedet som 35mm film (135-format) i 2007 og i april 2022 ble den også tilgjengelig i 120-format (for mellomformatkameraer). Med kombinasjonen av god produktkvalitet og moderat pris, får man muligheten til å fange mange ferieminner uten å bli skuffet over resultatene når filmen er fremkalt.
Retro-filmen
Etter å ha brukt Kodak Gold 200 i mine 35mm-kameraer i mange år var det en stor glede for meg da denne filmen ble tilgjengelig igjen i 120-format. Dette ga meg muligheten til å bruke mine mellomformatkameraer til å ta bilder med denne vakre klassikeren fra Kodak.
Denne filmen utgjør et attraktivt supplement til Kodak Ektar 100 og filmene i Kodak Portra-serien. Den har en fargegjengivelse som er noe forskjellig fra disse. Ektar 100 er førstevalget hvis du liker mettet farger og superfin kornstruktur og skarphet. Teknisk sett er Ektar 100 den "beste" fargefilmen på markedet. Gold 200 har (som navnet antyder) dobbel så høy følsomhet som Ektar 100. Fargene er varmere, litt mer "retro" og ikke så teknisk korrekte som Ektar 100. Dette kan også sees i sammenligning med Portra 160 og 400. Mange analoge fotografer i dag søker et "vintage" uttrykk, og Gold 200 bør være førstevalget. For meg, som har fotografert med Kodak fargefilm siden midten av 1980-tallet, har Gold 200 det klassiske og gjenkjennelige "Kodak-uttrykket" som jeg opplevde første gang jeg satte en rull Kodak-film i kameraet mitt i 1982. Gold 200 har et mer synlig korn enn Ektar 100 og Portra 160/400 (som fremstår praktisk talt kornfrie når man lager bilder fra 120-film). Dermed blir den analoge følelsen litt mer fremtredende, sammenlignet med f.eks. Ektar 100, som kan oppleves som litt "klinisk". Sammenlignet med Portra 160 og Portra 400, har Gold 200 en noe høyere fargemetning, noe som kan være gunstig i enkelte situasjoner.

Hvilke fordeler har Gold 200?
Filmen har en følsomhetsindeks på ISO 200, noe som betyr at du i mange situasjoner kan ta bilder håndholdt med et mellomformatkamera. Samtidig unngås korn i høylys, noe som kan være tilfelle med filmer med høyere ISO. Naturligvis kunne man ønske seg en slik film med ISO 400 (som Kodak Ultramax 400), men da ville du oppleve en merkbar økning i korn sammenlignet med Gold 200. Imidlertid ville Ultramax 400 vært et godt alternativ for 35mm-fotografi når du trenger film med høyere følsomhet enn Gold 200 kan tilby.
Det er nærliggende å tenke at en prisgunstig “amatørfilm” som Gold 200, gir en vesentlig dårligere bildekvalitet enn de profesjonelle filmene Ektar og Portra. Det er korrekt at disse filmene har en noe høyere skarphet og finere korn enn Gold 200. Men Gold 200 leverer finkornede og svært skarpe bilder og er også egnet for profesjonelle opptak, – ikke minst når man ønsker det klassiske Kodak-utseendet. Mange fotografer fortrekker også at bildene har en synlig kornstruktur og for et slikt formål vil Gold 200 være et godt valg.
For å angi hvor synlig korn en film har, benyttes blant annet “Print Grain Index”. Hvis man forstørrer et 24x36mm negativ tatt med Gold 200 til 10x15 cm (4.4x forstørrelse) vil den gi en Print Grain Index på 44. Tilsvarende for Portra 160 vil være 28. For Portra 400 vil indeksen være 37. Dette betyr altså at Gold 200 har noe mer fremtredende korn enn Portra 400. Kodak ISO 400-film som er rettet mot hobbyfotografer, er Ultramax 400. Denne har en Print Grain Index på 46, altså marginalt mer synlig korn enn Gold 200.
Hvis du synes Gold 200 er for kornet for din smak, kan du velge å benytte et mellomformatkamera og 120-film. Et mellomformatnegativ tatt med et 645-kamera vil være mer enn 2.5 ganger så stort som et 24x36mm negativ tatt på 135-film og dermed vil det gi et atskillig mer finkornet resultat når det forstørres.
Hvilke bruksområder egner Gold 200 seg til?
Med Gold 200 i kameraet kan du glede deg over å fotografere omtrent hva som helst, og oppnå gode resultater. Jeg har selv benyttet den til portretter, dokumentarfoto, arkitektur og landskap – og filmen innfrir mine forventninger hver gang. Hudtoner blir gjengitt med en anelse varm fargetone, noe som passer til min smak. Den er ikke like nøytral i paletten som f. eks. Kodak Portra 160, men dette kan også ses på som en fordel.
Høy kvalitet til en moderat pris
En fordel med Gold 200 som bør nevnes, er at den selges til en pris som er betydelig lavere enn Ektar- og Portra-filmene fra Kodak. Dette gjør den til et attraktivt alternativ for analoge fotografer som hele tiden må vurdere kostnadene ved materialene. Selv om Gold 200 ikke er utviklet til de samme standardene som filmene i den profesjonelle serien, kan du fortsatt forvente høy bildekvalitet og stabil produktkvalitet.
Jeg vil anbefale normal eksponering for Gold 200 (dvs. ISO 200). Negativ fargefilm tåler vanligvis en god del overeksponering (opp til 3 trinn) uten at høylysene brenner ut. Undereksponering bør derimot unngås. Med undereksponering vil du mest sannsynlig oppleve reduserte skyggedetaljer. Dette tapet av detaljer i motivets mørkeste områder er ugjenkallelig og fargene i mellomtonene blir ofte unaturlige og med lav metning.
Gold 200 fremkalles i standard C41-prosess, som tilbys av samtlige kommersielle laboratorier. Etter at filmen er fremkalt, kan du ta negativene dine inn i et mørkerom for å lage fargeforstørrelser eller digitalisere med en skanner eller kamera for videre digital etterbehandling. De aller fleste laboratorier tilbyr også skanning av negativene.
Bildene presentert med denne artikkelen ble fotografert med Kodak Gold 200/120 på Gran Canaria. Alle bilder ble tatt med et Mamiya 6MF-kamera (i 6x6-format) og Sekor 50/4 (vidvinkelobjektiv) og 75/3.5 (normalobjektiv).

Fakta om Kodak Gold 200
Alternativer
-
Kodak Ektar 100: Mer nøytrale farger, høyere skarphet og finere korn. Lavere følsomhet.
-
Kodak Professional Pro Image 100: Mer nøytrale farger, praktisk talt samme kornstørrelse. Lavere følsomhet.
-
Kodak Portra 160: Mer nøytrale farger, svakere fargemetning, høyere skarphet og finere korn. Noe lavere følsomhet.
-
Kodak Portra 400: Mer nøytrale farger, svakere fargemetning, høyere skarphet og finere korn. Høyere følsomhet.
-
Kodak Ultramax 400: Noe mer kjølig fargegjengivelse, tilsvarende metning, marginalt mer synlig korn. Høyere følsomhet.
Bjørn Joachimsen er fotograf, kursholder og konsulent innen fotografi og grafisk produksjon. Han har mer enn 25 års erfaring som fotograf og grafisk designer og har omfattende erfaring innen de fleste fotografiske sjangere. Han arbeider både med digitale opptak og opptak på film. Han er spesielt kjent for sine sort/hvitt-bilder fotografert med 8x10-tommers storformatkamera. Bjørn holder workshops i Norge, Sverige, Polen, Østerrike, Kroatia og Spania.
Artikkelforfatteren er fotograf og ambassadør for Focus Nordic.
Focus Nordic er importør og distributør av produkter fra Kodak som er omtalt i denne artikkelen.
www.fotografjoachimsen.no
www.joachimsenphotography.com
Kjøp Kodak Gold 200 i nettbutikken

